În perioada 29 noiembrie-3 decembrie 2016, un grup de la Liceul Teoretic „Petru Maior”, format din 40 de elevi, șapte profesori (Emilia Câmpean, Mircea Câmpean, Livia Divricean, Rodica Centea, Alexandrina Toma, Cosmina Forț și Florin Forț) și admin. Carmen Striblea, a realizat un proiect tematic, sub formă de excursie, în Polonia, intitulat „Cunoașterea trecutului și a culturii – un pas spre o lume mai bună”.
Principalul obiectiv turistic l-a constituit complexul memorial de la Auschwitz, spațiu care a favorizat, în rândul participanților, conștientizarea, la modul cel mai profund, a greșelilor trecutului, învățând din suferința altora cum să construiască o lume mai bună. Vizita a fost copleșitoare, iar impactul imaginilor și al obiectelor expuse a fost unul major, cuantificat în stări de compasiune și reflecții asupra capacității omenirii de a (se) distruge.
Însă, pe lângă sentimentele de mâhnire profundă, participanții gherleni au înțeles că „cine salvează o viață salvează o lume întreagă” (placa de la intrarea în muzeu, citat din Talmud), atunci când au vizitat „Fabryka Emalia Oskara Schindlera”. Fabrica lui Schindler, cel care a salvat peste 1200 de evrei, a devenit parte a Muzeului de Istorie al orașului Cracovia, fiind concepută cu scopul de a produce vizitatorilor impresia de scufundare în istorie, prin intermediul imaginilor stereoscopice, al sunetelor ce reproduc sirene și bombardamente etc. La final, toți membrii grupului au semnat, în cartea de oaspeți a muzeului, mesajul: „Cu speranța unei lumi mai bune, multe gânduri luminoase din România, Gherla, Liceul Teoretic Petru Maior!”
Conștientizarea trecutului a determinat o mai intensă bucurie și apreciere a prezentului, manifestată când grupul gherlean a vizitat orașul Cracovia, un spectaculos oraș medieval, aflat pe malul fluviului Vistula. Impresionant a fost complexul Wawel, în care s-a vizitat Castelul Regal, Catedrala și Turnul Dragonului, dar și Strada Kanonicza sau Piața Principală – spațiul unui fermecător târg de Crăciun. În drumul spre casă, gherlenii au vizitat și stațiunea montană Zakopane, bucurându-se de peisajele feerice ale munților Tatra.
Deși s-au aflat pe meleaguri străine, elevii și profesorii Liceului Teoretic „Petru Maior” nu au uitat să omagieze Ziua Națională a României, purtând cu mândrie drapelul național pe străzile Cracoviei, gest care a atras admirația altor români aflați în zonă.