Ambasada Statelor Unite în România, alături de American Councils for International Education – Romania a organizat la Alpina Blazna, în perioada 07-12 Septembrie 2020, Şcoala de Vară pentru Educație Civică, Participare Activă și Leadership, denumită pe scurt „Camp Kennedy”. Programul, destinat liceenilor din România pasionați de implicare civică, a oferit oportunitatea de a învăța cum funcționează statul român, care este rolul cetățeanului într-o societate democratică şi cum pot tinerii, la rândul lor, să se implice activ. Elevul Mihnea Șteiu din clasa a X-a A, a avut șansa să participe la acest eveniment dedicat liceenilor creativi împărtășindu-ne, în cele ce urmează, și nouă, din experiența lui inedită. Felicitări Mihnea!
Experiența mea la Camp Kennedy
În perioada 07-12 septembrie 2020, la Complexul Turistic “Alpina Blazna”, am avut șansa să particip la Camp Kennedy, un program sponsorizat de Ambasada SUA în România și organizat de American Councils for International Education - Romania. Scopul acestei tabere este de a determina tinerii români să devină cetățeni activi, să își dezvolte aptitudinile în domeniul limbii engleze, să învețe mai multe lucruri despre valorile democratice americane și de a le oferi instrumentele necesare pe tot parcursul vieții pentru a se implica în activism civic și responsabilitate socială.
Camp Kennedy a fost pentru mine o experiență foarte utilă, deoarece am învățat multe lucruri noi din domenii precum politica, educație, implicare comunitară etc. În același timp, am făcut cunoștință și am interacționat cu ceilalți 14 elevi participanți și oranizatorii, persoane foarte interesante și sociabile din toate zonele României, cu care am putut vorbi deschis și de la care am avut multe lucruri de învățat.
Am participat la workshop-uri, în care diferiți speakeri ne-au vorbit despre rezolvarea problemelor din societate, precum fake news sau corupție. Totodată, am avut șansa să aflu lucruri noi din domenii care erau destul de necunoscute pentru mine. Am aflat cât de important este să cunoaștem Constituția și să știm cum să o folosim în avantajul nostru, cum se desfășoară procesul electoral și cum sunt aleși liderii, atât la nivelul țării cât și al Uniunii Europene. Am avut chiar și o călătorie spre Bistrița, unde am avut ocazia să vorbim cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de la care am aflat cum se conduce un județ si ce acțiuni și aptitudini sunt necesare pentru a face acest lucru.
Programul taberei a fost incărcat în cursuri, dar plin și de activități captivante și antrenante. În primele zile ale Camp-ului au fost organizate diferite jocuri de teambuilding, care ne-au făcut să ne cunoaștem mai bine și să aflăm pasiunile și interesele fiecăruia. Au fost multe coffee breaks între workshop-uri, în care am povestit și ne-am distrat împreună. La sfârșitul fiecărei zile era organizat un movie night, în care vizionam filme interesante și motivaționale despre implicarea activă în rezolvarea problemelor din comunitate. Desigur că nu mergeam la culcare după film, ci ne întâlneam toți afară să povestim și să dansăm împreună până spre miezul nopții. De asemenea, am urcat împreună pe munte pentru a vedea răsăritul și am curățat deșeurile de pe potecile acestuia.
Camp Kennedy a fost un program care mi-a oferit o viziune mai clară asupra lumii și a lucrurilor ce se întâmplă în jurul nostru, iar totodată mi-a oferit ocazia să fac cunoștință cu niște persoane minunate, cu care ne întâlnim virtual săptămânal și pe care pot să le numesc prietenii mei. Vă recomand tuturor să vă înscrieți la acest program sau altele organizate de American Councils precum FLEX, Kennedy Academy sau Elie Wiesel Study Tour, deoarece cu siguranță nu veți regreta decizia luata.
Mai multe detalii despre Camp Kennedy și alte programe ale celor de la American Councils Romania puteți găsi accesând site-ul https://americancouncils.ro/.
Mihnea Șteiu